U punoj crkvi Svete Mati Slobode svečanu svetu misu na Uskrs, 16. travnja u 10.30 predvodio je župnik don Ante Vasilj. Euharistijsko slavlje pjevanjem je pratio Mješoviti zbor uz sviranje orgulja.

Okupili smo se na ovaj poseban dan da proslavimo najveće otajstvo kršćanske vjere. Otajstveno je ono što otkriva smisao i seže duboko do temelja svakog bića. Za vjernike taj temelj treba biti sam Gospodin Isus koji nije ostavio grešnike nego za njih podnio muku i smrt te nam otvorio vrata raja.

Stoga trebamo čeznuti za onim što je gore, kako se i naviješta u današnjem drugom čitanju. Bog nas je stvorio za nebo. Kako bismo to ostvarili potrebna je obnova u radosti, ući u svoje srce i dušu te maknuti iz njih sve što zamućuje, obavija tamom, razdvaja nas od nas samih, narušava našu čovječnost i ljudskost. Na tom putu obnove od velike koristi nam je Božja Riječ. Upravo iz nje crpimo snagu i jačamo duh da smognemo snage ostati odani Gospodinu u zgodnim i nezgodnim vremenima.

Naša obnova u radosti treba se odraziti u našim obiteljima jer su one Božje djelo i imaju istaknuto mjesto u planu spasenja ljudskog roda. Uklonimo sve što razara mir i spokoj u našim domovima, osobito nevjernost, psovku, hladne odnose, međusobnu netrpeljivost.

Iz današnjeg evanđelja župnik je izdvojio dva momenta. Prvo, Marija Magdalena trči prema grobu. Iz njenog primjera trebali bi naučiti da bližnjemu trebamo pristupiti žurno, osobito kad vidimo da je u nevolji. Drugi bitni element su dva učenika. Onaj mlađi bio je brži no sačekao je starijega te ga pustio prije sebe. Kako lijepa lekcija poniznosti! Budimo dakle ponizni jer se iz te poniznosti rađa ljubav prema bližnjemu i otvorenost za nadahnuća Duha Svetoga. Svi smo po krštenju i krizmi dobili pečat Duha Svetoga te postali Božji suradnici.

Na kraju mise don Ante je u svoje ime i u ime braće svećenika koji djeluju u župi poželio svima sretan Uskrs!

GALERIJA SLIKA

Autorica: Marina Mesek

Photo: Marino Pleić