U ponedjeljak, 20. ožujka proslavili smo u crkvi Duha Svetoga svetkovinu sv. Josipa, našeg moćnog zaštitnika koja je pomaknuta zbog nedjelje. Bila je to prelijepa, veličanstvena meditativno-glazbena večer njemu u čast, završivši najuzvišenijim dijelom, sv. euharistijom koju je predvodio don Slavko Barišić. U svojoj lijepoj homiliji govorio je o veličini i ulozi sv. Josipa u Svetoj obitelji, ali isto tako i u našoj domovini kao zaštitniku hrvatskog naroda, izražavajući žalost o neznanju mnogih žitelja o njemu kao zaštitniku Hrvata.

Taj dan smo upriličili i zahvalom sv. Josipu te tako proslavili 10. obljetnicu postojanja Molitvene zajednice jer smo ga upravo prije 10 godina zahvalno slavili za ozdravljenje dvogodišnjeg dječaka Luke, za čije  smo zdravlje 2006. godine molili. Svojim molitvenim djelovanjem kao Molitvena zajednica smo tada i zapravo započeli! Vidjevši nas tada tako lijepo okupljene i nakon godine dana na molitvu, tadašnji župnik don Stjepan Matijević potaknuo nas je na osnivanje zajednice koja je i po blagoslovu duhovnika don Franje Marušića i započela 25.4.2007. Iz  ljubavi i zahvalnosti prema divnom, vjernom i moćnom našem zaštitniku, a i u zahvalu i sjećanje moliteljima na te dane, za njihovu predanost, ustrajnost, požrtvovnost u čašćenju Isusova poočima, poklonila sam im i prigodne sličice sv. Josipa kao i molitvu predanja sv. Josipu i zahvale za 10 godina zaštite naše zajednice i 330 godina zaštite domovine Hrvatske.

Ona je niknula iz dubine moga srca, iz ljubavi prema tom moćnom našem zaštitniku, kao i Crkve i domovine Hrvatske, ali sa sjetom u srcu da je premalo čašćen i slavljen. Niknula je i na poticaj fra Vice Beline, župnika sa Ksavera, čuvši ga u emisiji mons. Antuna Sente „Prozor sv.Josipa“, koji je upravo isto težio za većim štovanjem i upoznavanjem sv. Josipa u našoj domovini, kao i u obitelji!   Kako je rekao i sam fra Vice: “Trebala bi svaka obitelj imati sliku sv. Josipa, moliti mu se, a u vjeronaučnu katehezu bi trebalo uvesti da svako dijete zna tko je zaštitnik domovine Hrvatske, a sam pastoral bi trebao više odgajati ljude u tom smjeru.” Iznad svega toga, Hrvatski sabor bi trebao donijeti odluku da 19.ožujak postane državni blagdan, jer je upravo on davne kraljevine 1687. g., prije 330 g., proglasio sv. Josipa zaštitnikom domovine Hrvatske, a eto nalazimo se i u Godini sv. Josipa! Evo te molitve:

 

Molitva predanja sv. Josipu

Dični i moćni sv. Josipe, zaštitniče drage nam domovine Hrvatske i tvoje zajednice pri Župi Duha Svetoga u Zagrebu, na Jarunu!

 

Mi, kao vjerna tvoja djeca i molitelji, ponosni što si nam ti uzor svetosti i veliki zagovornik i pomoćnik u svim našim potrebama, radosni smo da smo ostali dosljedni, ustrajni i požrtvovni u čašćenju tebe svih ovih 10 godina postojanja, u čašćenju tvojih kreposti kao uzora svetosti kojom si prije 2000 godina živio za Isusa i Mariju na zemlji. Bogu smo zahvalni što su te naši pradjedovi prije tri stoljeća izabrali za zaštitnika. Bilo je to 9. i 10. lipnja, a prije 330 godina kada te Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom hrvatskog kraljevstva, nama davne 1687. godine! Mi smo Božji narod – živa crkva, na proputovanju kroz iskušenja ovoga života prema vječnoj domovini. Sv. Josipe, utječemo se tebi pobožnošću naših pradjedova koji su svečano proglasili da budeš naš zaštitnik Hrvata, a mi to kao Božji narod prihvaćamo i potvrđujemo i obnavljamo te sa čvrstom vjerom i molimo da nam budeš pomoćnik i u ovim teškim danima. Molimo te sv. Josipe, bdij nad nama onom brižnošću očinske skrbi kojom si bdio nad Sinom Božjim i njegovom djevičanskom Majkom Marijom.

To te moli tvoja Molitvena zajednica Župe Duha Svetoga i Crkva u Hrvata pred tvoj blagdan, moleći upravo tebe sv. Josipe da se zauzmeš kod Gospodina, da prosvjetliš naš hrvatski narod i potakneš ga na revniju molitvu u obitelji, kao i zahvalu što nam je darovao tebe prije 330 godina za zaštitnika domovine Hrvatske.

 

Molimo tvoj zagovor da se Hrvatski sabor i ovog put zauzme i donese odluku, kako bi tvoj blagdan 19. ožujak, postao državni blagdan upravo tebi u zahvalu, jer si ti sv. Josipe svih tih 330 g. naš  vjerni i moćni zaštitnik i zagovornik u nebeskoj domovini!

To te  molimo  sv. Josipe, po tvom djevičanskom Sinu Isusu Kristu, našem Gospodinu, u Godini sv. Josipa. Amen!

 

Molitelji tvoje zajednice sv. Josipe, Župe Duha Svetoga u Zagrebu