Duhovna obnova u našoj župi nastavljena je u petak, 7. travnja u 18:15h križnim putem. Stotine vjernika koji su došli u želji da susretnu živoga Krista jedva su uspjeli pronaći mjesto za stajanje u prepunom svetištu Svete Mati Slobode. Uslijedila je sveta misa, nakon koje je velečasni Ciril Ćuš održao nagovor na temu opraštanja, a završili smo klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. Zbor Davidias i klapa Palma pobrinuli su se da nas glazba dodatno približi otajstvu Kristove ljubavi i milosrđa.

Vlč. Ciril naglasio je riječi evanđelja „ljubite jedni druge”. Bog nas ljubi do smrti na križu i želi da i mi ljubimo jedni druge. Čin u kojemu se ljubav možda i najviše očituje je upravo oprost. Bog nam uvijek rado oprašta, ali da bismo mu to omogućili, mi moramo prvo oprostiti svojim dužnicima, kao što molimo u Očenašu. Ne nekoliko puta, već uvijek. Neopraštanje najviše štete čini nama samima, ranjava nas i time čini izloženijima Zlome, naročito grijehu srditosti. Ako čekamo da se osjećamo spremno za oprost, nikada nećemo oprostiti, jer milost opraštanja ide suprotno od logike osjećaja, koji žude za osvetom. Oprost prvenstveno, poručio je vlč. Ciril, mora biti odluka te, svjesni da to sami ne možemo, trebamo ustrajno, makar i godinama, moliti Boga da nam udijeli milost da mognemo oprostiti. Već danas sebi i Bogu priznajmo svoju povrijeđenost, iskreno razgovarajući s Isusom kao našim najboljim prijateljem, što On uistinu i jest. Predavajući rane u njegove ruke, bit će nam lakše oprostiti. Time ćemo osloboditi put Božjem blagoslovu u naš život, kao i dubokom miru koji je najočitiji plod oproštenja.

A upravo taj blagoslov i mir osjetili su, vjerujem, svi prisutni na klanjanju, na kojem nas je vlč. Ćuš pozvao da svoje živote i brige predamo u ruke Kristove, bez kalkuliranja, jer te nas ruke žele zagrliti i voditi. Posebno mi se urezao u sjećanje širok radostan osmijeh te divljenje i ljubav u očima velečasnog Cirila dok je Presvetim sakramentom blagoslivljao dio po dio puka koji je na izlivenim milostima zahvaljivao pjesmom „Divan si”.

Dođite i danas na „finale” duhovne obnove i možda se zaljubite u Isusa, koji je ionako oduvijek zaljubljen u vas.

GALERIJA SLIKA 

Autor: Tomislav Kaurloto

Photo: Ivan Radiković