U subotu 1. travnja u crkvi Sveta Mati Slobode slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje Prvog hrvatskog gardijskog zdruga, ali i za sve druge branitelje koji su svoj život položili za slobodu naše Hrvatske.

Svetu misu predslavio je fra Frano Musić kao izaslanik msgr. Jure Bogdana, koji zbog obveza nije mogao doći. U koncelebraciji je bilo mnogo svećenika, među kojima i naš župnik don Ante Vasilj i don Josip Krpić. Svečano slavlje animirao je župni Mješoviti zbor.

“Ljudi se uvijek nečega sjećaju, bilo loših, bilo dobrih stvari, oni se nekako uvijek vraćaju na to što im je obilježilo pojedine trenutke u životu. Tako se i mi sjećamo njih koji su utkali svoje živote u našu slobodu, sjećamo se onih dana u kojima su oni iskazali svoju hrabrost”, istaknuo je na početku propovijedi fra Frano Musić. Nadalje, naglasio je kako je upravo naše branitelje krasila njihova hrabrost i vjera u bolje sutra. Upravo su članovi Prvog hrvatskog gardijskog zdruga trebali štititi čovjeka i stoga su se prije samog ulaska u zdrug morali pozvati na bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Te tri vrline krasile su naše branitelje! Potom se pozvao na psalmistu koji govori o stablu zasađenom pokraj voda tekućica, usporedivši naše branitelje s tim stablom, a našu slobodu kao plod njihov. Njihova ljubav prema domovini bila je jača od života, a njihova hrabrost nešto što se nažalost, u zadnje vrijeme, rijetko može vidjeti. Zahvalio se majkama, suprugama i djeci naših poginulih branitelja na njihovoj molitvi i žrtvi sve ove godine i zamolio ih da ustraju i dalje.

Koliko je snažna bila riječ koju je izgovorio fra Frano Musić, potvrđuju mnoge suze koje su padale tijekom propovijedi. Bilo je jako dojmljivo pogledati oko sebe i vidjeti sve te uplakane oči koje su dokaz koliko je boli, ali i ljubavi utkano u našu slobodu i koliko trebamo biti zahvalni tim hrabrim ljudima.

Na kraju svete mise položeni su vijenci za naše branitelje na istočnom pročelju svetišta kod Piete Croatice.

Svetoj misi nazočili su i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, mnogobrojni generali i visoki časnici HV-a, saborski zastupnici i drugi gosti među kojima je posebno srdačno pozdravljen general Ante Gotovina.

Autorica: Ivana Markić

Photo: Stipe Renić

GALERIJA SLIKA