Pater Ciril Ćuš je u subotu, 8. travnja u svetištu Svete Mati Slobode održao posljednji dan pripreme za Uskrs. Nagovor prije mise namijenio je župljanima i započeo svoje izlaganje u spontanom, prijateljskom ozračju u kojem se svatko osjetio dobrodošlim i prihvaćenim. Naglasio je da kad smo s Gospodinom uvijek smo dobro jer Bog sve okreće na dobro.

 

Temu ljubavi prema bližnjemu pater Ćuš je iznio u deset točaka, a svaka od njih je vrlo važna i poticajna za gradnju međusobnih odnosa.

1) Poštivanje svakoga čovjeka temelj je bez kojeg se ne može dalje krenuti u gradnju kvalitetnog suživota s bližnjima. Ne smijemo samo čekati da drugi poštuju nas, trebamo mi biti oni koji će poduzeti prvi korak. U svakome treba tražiti ono najljepše jer svatko je stvoren na sliku Božju i svi smo satkani iz „istog materijala”. Sva bića imaju svoje ime stoga je potrebno druge oslovljavati s imenom, to stvara ozračje povezanosti među ljudima.

2) Druga točka je o svima misliti dobro, a ne zlo. Kad počnemo loše razmišljati, to utječe i na naše riječi, čak i onda kad te netko razljuti treba ostati smiren, ne dopustiti da nas bijes nadvlada. Gdje su naše misli, tamo je i početak našeg razlučivanja i odluka za naš život. Iz naših misli proizlaze riječi koje su često prebrze, grube i lako povrijede srca naših bližnjih.

3) O drugima govori samo pozitivno. Ako loše govoriš, činiš razdor među bližnjima. Treba skupiti hrabrosti i ispričati se onima koje su naše riječi ranile. Lijepa riječ čini čovjeka lijepim iznutra i izvana.

4) Govoriti jezikom ljubavi znači govoriti smireno, bez povišenog glasa, ruganja i psovanja. Ako nam je teško tako se izražavati, potrebno je moliti za dar smirenosti.

5) Oproštenje je put mira u duši. Mržnja je duhovni virus koji iscrpi vjeru i snagu.

6) Uvijek čini dobro bližnjemu ne očekujući ništa zauzvrat. Uzori nam mogu biti sveci poput sv. Majke Terezije i mnogih drugih Božjih miljenika.

7) Budi sućutan u patnji svojih bližnjih, imaj razumijevanja za starije, nemoćne, invalide, osamljene.

8) Pomoći sa srcem: ponekad je dovoljna blizina ili samo saslušati osobu.

9) Raditi pošteno važno je jer nećeš imati sreće ako do svojeg blaga dolaziš na nepravedan način, Onu pravu istinsku radost donosi samo Bog.

10) Na kraju, ali ne najmanje bitno jest moliti za sve žive i pokojne, za cijeli svijet.

 

Nakon ove predivne propovijedi uslijedila je sveta misa i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Pri kraju euharistije župnik don Ante zahvalio je pateru Cirilu za duhovnu obnovu, a sve nas potaknuo da budemo svjesni koliko smo plodova i darova milosti dobili u prethodnim danima te da o njima razmišljamo tijekom Velikog tjedna da se čim bolje pripremimo za najvažniji blagdan: Uskrs.

GALERIJA SLIKA

Autorica: Marina Mesek

Photo: Elvira Tabaković