Duhovna obnova pred svetkovinu Josipova održana je 15. ožujka u crkvi Duha Svetoga nakon devetnice sv. Josipu i svete mise. Duhovnu obnovu predvodio je don Josip Krpić, a tema duhovne obnove bila je „Oprošteno ti je!”

Kao što i sam naslov govori, tema je bila Božje milosrđe koje je neograničeno i nema roka trajanja, dostupno svakom čovjeku. Božje milosrđe je besplatno stoga se nameće pitanje zašto onda toliki ne znaju za Njega i toliki ga žele, a ne mogu „doći“ do Njega? Zašto je današnjem čovjeku Božje milosrđe tako daleko, nejasno i pomalo nedostižno? Bog kroz cijelu povijest čovječanstva govori, pokazuje i upozorava čovjeka da ga ne ostavlja i da ga voli! Svemogući Bog dao je život svakom živom biću na ovom svijetu, dopustio je da Njegov vlastiti sin nevin, bez grijeha pati i umre radi čovjeka grešnika. Kako je moguće da čovjek još sumnja u Božju snagu i providnost, štoviše u samu činjenicu da Bog postoji i toliko „pati za čovjekom koji je slab, malen i grešan? Što je to pomutilo um i zamaglilo pogled čovjeku da na tako negativan način razmišlja i ne vidi čistu ljubav, Boga, koji ga je stvorio i koji ga voli najviše, izvan svih ljudskih zamisli?  Razlog leži u tome što je Bog dao svakom čovjeku slobodnu volju, a čovjek je to iskoristio i udaljio se od Boga, umislio da može bez Boga, a tada ga je grijeh zarobio. To je taj najveći neprijatelj – vlastito JA!  Ne treba ti većeg neprijatelja od samoga sebe. Ako sam sebe uspiješ pobijediti, pobijedit ćeš i sve druge neprijatelje!

Posljedica tog čovjekova udaljavanja od Boga je današnji uzburkani i pobrkani svijet pun grijeha, patnje i prolivene nevine krvi i suza onih najmanjih i najnevinijih. Čovjek je toliko potonuo da jedino što ga još može spasiti jest – Božje milosrđe i ljubav!

Autorica: Ruža Barišić

GALERIJA SLIKA

PREZENTACIJA