U srijedu, 31. kolovoza 2016. na blagdan Gospe od Suza,  nekoliko molitelja MZ odlučilo je 1. puta vozočasteći počastiti Gospu od Suza u Pleternici, koja se tu časti već 61godinu. Pri dolasku priključili smo se hodočasničkoj koloni koja je s pjesmom ulazila u Crkvu sv. Nikole biskupa, gdje je bila izložena slika Gospe od Suza sa relikvijom tkanine iz Siracuze.

Svi su joj prilazili s velikom pobožnošću i s puno ljubavi i nježnosti pružajući svoju ruku do relikvije koju je svatko želio dodirnuti – pomilovati,  a svim srcem i dušom ju počastiti  i predati  svoje zahvale i nakane. Prekrasan je bio osjećaj biti u bezbrojnom mnoštvu hodočasnika više od deset tisuća iz gotovo svih župa Požeške biskupije i susjedne Đakovačko-osječke biskupije, zadnjeg dana Devetnice. Posebno je bilo lijepo vidjeti hodočasnike i dječicu u divnoj i bogatoj slavonskoj nošnji. U 18h su započele pobožnosti Gospine krunice i Krunice Gospi od Suza koju su predvodili mladi, a u 19h misno slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, u koncelebraciji s više od 30-tak svećenika.

Nakon mise održana je Služba svjetla, pohvala i molbenica Mariji Majci Milosrđa,  a zatim uz procesiju je nošena Gospina slika na rukama mladića u slavonskoj nošnji uz upaljene svijeće koje su se uzdizale u tamnoj noći,  osvjetljavajući joj put,  u ritmu pjesme raspjevanih hodočasnika:  Ave, Ave, Ave Marija…

GALERIJA SLIKA