Naša župa otvorila je vrata crkve 24.3.-25.3.2017. sudjelujući u inicijativi Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije: “24 sata za Gospodina” s ovogodišnjom temom “Milosrđe mi je milo” (Mt 9,13). U sredini korizmenog vremena ovime nas se podsjeća da ne zaboravimo na Božje milosrđe, potiče da se u sakramentu pomirenja vratimo u zajedništvo s našim nebeskim Ocem i širimo milosrđe jer “milosti je čas”.

 

24 sata za Gospodina” započeli smo u petak, 24.3. u 19 sati svetom misom, a obilježili u svjetlu nove evangelizacije na poseban način križnim putem ulicama Jaruna u čiju su se realizaciju uključile sve skupine mladih Oratorija Dominik Savio. Pobožnost križnog puta predvodio je naš ravnatelj oratorija don Ivan Terze, animirali naši volonteri i Mješoviti zbor te sudjelovalo mnoštvo vjernika, prije svega mladih, prolazeći ulicama jarunskog kvarta od Crkve Sveta Mati Slobode do Crkve Duha Svetoga i natrag, svjedočeći vjeru u Isusa Krista Raspetog i Uskrslog. Iako su se naše svijeće toliko puta gasile već pod manjim zapuhom vjetra, kao što i mi tako često padamo i odlutamo od vjere već pod najmanjom kušnjom gaseći svoje svjetlo svijetu, iznova smo ih palili ustrajno hodeći za križem. Pobožnost križnog puta prikovala je pozornost i probudila znatiželju onih koje smo putem sreli, a nama ne ostaje drugo nego živjeti po riječima svetog apostola Pavla: “A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.” (Gal 6,14)

 

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i cijelonoćno bdijenje s mogućnošću sakramenta pomirenja. Klanjanje su animirali Obiteljska zajednica i Božja pobjeda, nakon kojih je uslijedilo bdijenje za čiji program su bili zaduženi instruktori naše župe i zbor mladih. Bdijenjem za Gospodina, klanjajući se, čitajući i razmatrajući Riječ Božju, u tišini molitve dopuštamo da nam se Krist približi i dotakne naša srca. Bdijenjem žrtvujemo svoju lagodnost i dajemo znak vjere svjedočeći: “Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Gospodina” (Lk 21,36). Molimo Gospodina za milost da prepoznamo i ne oglušimo se na potrebe bližnjih, da nam omekša srca tvrda i otjera strah pred činjenjem dobra, pred iskorakom iz svoje sigurnosti. Molimo s vjerom za djecu, starce, bolesne, gladne, napuštene, za sve koji trpe i potrebni su našega milosrđa. Posvijestimo ovom inicijativom kako smo primili obilje milosti i darove Duha Svetoga na službu bližnjima (“Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista. On sebe dade za nas da nas otkupi od svakoga bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela” (Tit 2,11-15))

 

“24 sata za Gospodina” završili smo sutradan, u subotu, na svetkovinu Blagovijesti duhovnom obnovom za mlade našeg oratorija s misnim slavljem u 10 sati i razmatranjem Riječi Božje kroz Lectio Divinu. Ova duhovna obnova još je jednom ojačala zajedništvo i potakla nas da uspostavimo dijalog s Bogom i međusobno utvrđujući se u jednoj vjeri u Isusa Krista.

 

Autorica: Ivana Kušić

Photo: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA