Rođen je 1567. godine u Savoji. Nakon završenih srednjih nauka u isusovačkom kolegiju upisao se kao student prava na Sveučilište u Padovi. Ipak, nakon studija teologije zaređen je za svećenika. Začuđujućom blagošću i sposobnošću uvjeravanja, a osobito živom i jakom vjerom, uspio je 70.000 duša ponovno vratiti katoličkoj vjeri. Bio je poznat i gorljiv dušobrižnik pa ga je papa imenovao ženevskim biskupom. Kao biskup radio je nesmanjenim žarom te skupa sa sv. Franciskom de Chantal osnovao novi ženski red Sestara od pohođenja. Osnovao je i Družbu oblata čiji članovi njeguju duboku kršćansku duhovnost i apostolat. Razvio je i izvanrednu spisateljsku djelatnost jer je kao daroviti pisac napisao mnoga duhovna djela od kojih su neka postala baština kršćanskog Zapada. Sveti je Franjo učio da se svetost može postići na svakom mjestu, položaju, zvanju, poslu i da je prilagođena svakom čovjeku. Sveti Franjo Saleški je umro 1622. u 55. godini života. Crkva ga je proglasila naučiteljem i zaštitnikom katoličkih pisaca i novinara.

Sačuvane su i neke njegove iznimne misli, koje se i danas rado navode, kao npr.: “Svaki dan si odvoji pola sata za molitvu, osim ako imaš puno posla – u tom slučaju si odvoji jedan sat”, “Žlica meda privlači više muha nego bačva octa” ili “Kap prave ljubavi dragocjenija je od mora znanja”.

„Don Bosco je povjerio Salezijansku Družbu na poseban način…i svetom Franji Saleškom, gorljivu pastiru i učitelju ljubavi.“ (Konst. 9) „Nadahnut dobrotom i žarom sv. Franje Saleškoga, nazvao nas je salezijancima.“ (Konst. 4)

Izvori: Bitno.net; donBoscovisalezijanci.net