Kvatre su posvećeno i milosno vrijeme. Njima je posvećen po jedan tjedan na početku svakog od četiriju godišnjih doba. Posvećene su duhovnoj obnovi zajednice određenim bogoslužjem, molitvama, djelima pokore i ljubavi na velike nakane Crkve i svijeta.

Imamo zimske kvatre, pred Božić (uvijek dolaze u tjednu kad kvatrena subota padne 16. prosinca ili u neki od prethodnih dana, koji prethode tom datumu – tako ove godine kvatre padaju u trećem tjednu došašća). Posvećene su kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za primljena dobročinstva. Proljetne kvatre dolaze na početku korizme, a posvećene su pokori i obraćenju. Ljetne kvatre dolaze nakon Pedesetnice (Duhova) i posvećene su molitvi za posvetu ljudskog rada i za urod zemlje. Jesenske kvatre, koje dolaze sredinom rujna, posvećene su molitvi za svećenička i redovnička zvanja te za kršćansku izgradnju mladeži.

U nedjelju kojom počinje kvatreni tjedan treba vjernike podsjetiti na spomenute nakane i pozvati ih da se uključe molitvom i djelotvornošću, a u subotu kojom kvatreni tjedan završava izabire se misni obrazac koji odgovara usmjerenju dotičnih kvatri.