Prvom nedjeljom započinjemo i  vrijeme došašća i novu liturgijsku godinu. Stoga bi od danas trebali započeti svoj intezivniji hod prema Onomu koji dolazi. Svaki početak je novi dar. Da bi se izručili tome daru potrebno je da iz naše nutrine poteče čežnja za Bogom i njegovom blizinom kako bismo iznova otkrili svoj identitet, svoje korijene u Bogu. Upravo su nam liturgijska čitanja prigoda da se snažnije opredijelimo za budnost kao način odgovornog življenja u današnjem svijetu.

Liturgijska čitanja nas kroz ovo vrijeme došašća potiču na budnost i pripravnost za Gospodinov dolazak. U današnjoj liturgiji riječi prorok Izaija govori o jedinstvu svih naroda koji su pomireni u Gospodinu i hode preobraženi u Njegovoj svjetlosti. Apostol Pavao opominje Rimljane da budu spremni za dolazak Isusa Krista, a to znači da pripreme svoja srca i oslobode se pijančevanje, priležništva, razvratnoog ponašanja, svađe i ljubomore. U Matejevom evanđelju Isus bez zadrške suočava svoje učenike s prijetnjom Posljednjeg dana kad će cijeli svijet zadrhtati pred Sinom čovječjim: “Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi”. Kroz ova čitanja Gospodin i nama danas na isti način progovara.

Stoga nemojmo danas ostati začahureni u ono što nas sprječava da se otvorimo Kristu i njegovu dolasku. S današnjim danom odložimo ono što u našim životima nije uredu i zaodjenimo se Kristovom ljubavlju i milosrđem. Neka se u nama probudi želja da dočekamo Gospodina spremni.

Da bismo shvatili ozbiljnost našeg hoda ovom zemljom i našeg kršćanskog poziva krenimo i ovog došašća prema Kristu srcem ispunjenim radošću i molitvom. Tako ćemo postati ljudi čvrste vjere, pouzdane nade i djelotvorne ljubavi. Vjerujem da to želimo i hoćemo. Neka se u našim srcima ovaj put zaista rodi Krist!

Izvor: dominikanci.net; Vjera i djela