„Što tražite živoga među mrtvima? On nije ovdje, on je uskrsnuo.“ Ova rečenica iz Lukinog evanđelja temelj je za razumijevanje blagdana kojeg smo slavili u srijedu: Dušnog dana. To je naglasio i biskup Jure Bogdan koji je predvodio svečano misno slavlje u srijedu u 10:30h pred brojnim članovima vojnog ordinarija te obiteljima branitelja kojima je ova misa bila i posvećena. Također, i neka poznata lica su prisustvovala euharistijskom slavlju za naše poginule branitelje, poput predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i ministra branitelja Tome Medveda.

Jedno od tjelesnih djela milosrđa odnosi se na pokapanje mrtvih. Ovih dana išli smo u posjet grobovima našim članovima obitelji i prijateljima te se svi možemo složiti da je smrt voljene osobe jako teško prihvatiti i preboljeti. Pitamo se zašto je Bog to dopustio. Ipak, Isus nas uči kako smrt nije kraj, već novi početak. Sveti Pavao kaže da je uzalud vjera naša ukoliko Isus nije uskrsnuo. Zato molimo i za naše branitelje da sretno dođu u Raj jer uzalud žrtva njihova ukoliko ne dospiju k Ocu našemu. Na ovaj dan svi bismo se trebali zapitati vjerujemo li uistinu u Isusovo uskrsnuće ili je to samo fraza koju smo naučili dok smo bili maleni…

Nakon svete mise u procesiji smo otišli do istočnog pročelja crkve kod Piete Croatice kako bismo odali počast našim poginulim braniteljima i zajedno se pomolili za spas njihovih duša. Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svjetlila im. Počivali u miru Božjem. Amen!

Autor: Marino Pleić

Photo: Stipe Renić