Magdalena Morano rođena je 15. studenoga 1847. u talijanskom gradiću Chieri blizu Torina. U osmoj godini ostala je bez oca, pa je majci bila jedina prava pomoć u kućanskim poslovima. Zahvaljujući stricu svećeniku, pohađala je osnovnu školu, a učiteljica ju je imenovala svojom pomoćnicom, da može poučavati mlađe djevojčice.

Tih godina je upoznala don Bosca na jednoj od njegovih šetnji kroz Butiglieru d’Asti. Nadarena djevojka u sedamnaestoj je godini dobila diplomu učiteljice nakon čega joj je u Montaldu dodijeljeno prvo službeno namještenje. U poslu odgojiteljice uspješno dokazivala četrnaest godina i bila poštovana u cijelom kraju. Po savjetu svoga ispovjednika, majci je od ušteđevine kupila kuću i nakon razgovora s don Boscom došla u Mornese, gdje ju je u zajednicu sestara Kćeri Marije Pomoćnice svečano primila prva poglavarica Marija Mazzarello, omogućivši joj da nastavi  posao učiteljice. Doživotne zavjete položila je 1888. te odlučno krenula putem svetosti. Već slijedeće godine, na poziv biskupa Catanije pošla je za upraviteljicu novootvorene kuće u mjestu Trecastagni. Četiri godine je bila duša brojnih aktivnosti od katehizacije do kućnih poslova, posvuda ostavljajući zamjetljiv trag osobno posvjedočene vjere. Djevojke su to vidjele i privučene njezinom ljubavlju prema Bogu i bližnjima govorile: „Želimo biti kao ona!“ Jednu je godinu provela među sestrama u Valdoccu, a onda se vratila na Siciliju, ovaj put u ulozi ravnateljice i učiteljice novakinja. Odgajala je svete sestre i otvarala nove kuće: oratorije, škole, konvikte, radionice u svim većim mjestima na otoku. Izvanrednim apostolskim žarom privukla je veliki broj mladih u duhovni poziv, što su i biskupi s ponosom isticali. U Cataniji je preuzela kompletnu katehizaciju, a i Konvikt sestara Kćeri Marije Pomoćnice promaknut je vrlo uvaženu društvenu i crkvenu instituciju.

Gajila je osobitu pobožnost prema sv. Josipu i Mariji Pomoćnici tako da je bila uvjerena kako njihovim zagovorom uspijeva osnivati tolika djela i gotovo čudesnom plodnošću širiti preventivni sustav i karizmu sv. Ivan Bosca u krajevima južne Italije. Početkom 1908. godine iznenada se i teško razboljela, dobila tumor i 26. ožujka preselila se u vječnost. Cijela Catanija je oplakala sestru koja je iza sebe ostavila 18 kuća, 142 sestre, 20 novakinja i 9 pripravnica. Njezini posmrtni ostaci počivaju u mjestu Alì Terme (Catania) na Siciliji.

Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II., 5. studenog 1994. godine.

Izvor; KMP.net