Početci samog osnivanja Molitvene zajednice sežu u dane prožete kušnjama, patnjama, bolešću u obitelji te potpunom predanju u volju Božju, sjedinjujući se tako s Isusovim patnjama kroz molitve zagovora kao i molitve zahvale Isusu, za ozdravljenje, preko njegovih najbližih: Majke Marije i poočima sv. Josipa!
Bilo je to pod kraj siječnja, 2006. pod duhovnim vodstvom don Stjepana Pasarića, 1. začetnika i promicatelja i velikog štovatelja u predanje moćnom pomoćniku  sv. Josipu u zagovor za ozdravljenje djeteta,  kao i ostalih svećenika salezijanaca tada prisutnih na župi. Bilo je to kroz sv. Mise prikazane nebeskom Ocu za ozdravljenje, kroz svakodnevno jutarnje i večernje moljenje Gospine krunice u obitelji uz don Pasarića pred slikom sv. Josipa, kao i u Crkvi Duha Svetoga Molitvama devetnice  sv. Josipu u čast i zagovor njemu i prečistoj mu zaručnici BDMariji kod nebeskog Oca, Sina i Duha Svetoga, za ozdravljenje dvogodišnjeg djeteta Luke oboljelog od visoko-malignog  tumora mrežnice oka.

Duboko vjerujući u neizmjernu Božju ljubav, pomoć i Milosrđe te u riječi iz poslanice sv. Pavla apostola Rimljanima 8,28: „BOG NE NAPUŠTA ONE, KOJI GA LJUBE“, obitelj djeteta i dragi župljani svakodnevno su se, kroz veljaču i ožujak okupljali na molitvu krunice sv. Josipu kao i Majci Mariji Pomoćnici Kršćana za ozdravljenje djeteta i za njihov zagovor kod Sina Isusa, završavajući sv. Misu nebeskom Ocu, na poticaj don. Stjepana Pasarića koji je to sve predvodio. U međuvremenu je uslijedila operacija i s Božjom pomoći ozdravljenje djeteta! Sačuvan je vid i zdravlje djeteta, na zadivljenje stručnjaka liječnika, čak iz Essena- što su naveli u popratnoj dokumentaciji! Svemogući Gospodin Bog izvršio je svoje obećanje po zagovoru miljenika svoga sv. Josipa kome je povjerio i svoga Sina prije 2000 g. Hvala Nebeskom MILOSRDNOM Ocu, sv. Josipu i Mariji Pomoćnici Kršćana na svim zagovorima i uslišanjima!

10. 3. 2007., 1. dana devet. pred blagdan sv. Josipa, don Franjo Marušić,  u koncelebraciji sa don Žarkom Kraljević, blagoslovili su pod sv. Misom kip sv. Josipa- dar obitelji  izliječenog  dječaka. Vidjevši nas opet okupljene na Molitvu devetnice sv. Josipu Radniku, tokom homilije, tadašnji župnik don Stjepan Matijević , u koncel. pod misom sa don Franjom Marušić , nadahnuti i vođeni Duhom Svetim, predložili su nam da osnujemo „Molitvenu zajednicu sv. Josipa“. Ideja je odmah, s velikom radošću i žarom u srcima okupljenih molitelja prihvaćena i ostvarena: Molitvena zajednica je začeta i blagoslovljena 1. Molitvene srijede 25. 4. 2007. pod sv. Misom od don Franje koji nam je bio duhovnik. Odmah, isti dan joj je pristupilo, 40 molitelja, a do kraja godine nas je bilo 90!!

Sastajemo u Crkvi Duha Svetoga župe Duha Svetoga, u 17:25. svake molitvene srijede – koja je inače posvećena sv. Josipu – danu njegova preminuća. Molitvena  srijeda započinje: pjesmom i molitvom našem zaštitniku i zagovorniku kod Isusa – sv. Josipu. Zatim slijede druge molitve zahvale i u potrebi, molitvama primjerenim liturg. čitanjima i svetkovinama tih dana, razmatranjima nedjnog Evanđelja, krunicom, primjerenim litanijama i liturgijskim pjesmama. Završava u 18:00 sv. Euharistijom -najvažnijim dijelom molitvene večeri prožetom složnim liturgijskim pjevanjem nazočnih molitelja – gotovo pune crkve.

Ponavljam riječi našeg nezaboravnog don Franje“Pristupite zajednici,molite za svoje potrebe, potrebe obitelji, prijatelja, za Crkvu. A tko nema potreba? Okupljeni u molitvi, jači ste i molitve su snažnije.” Isus je rekao: „ Kucajte, tražite, molite i bit ćete uslišani! “ 

A ja nadodajem: ” DOĐITE !!!  Molimo zajedno, jedni za druge, zahvaljujmo  zajedno! Molimo i pjevajmo dragom Bogu na slavu, nama na spasenje, a to sve po zagovoru našeg i Isusova poočima sv. Josipa i  drage nam Majčice Marije.  Zar nije lijepo biti – živjeti u velikoj obitelji  Marije i Josipa, okupljeni  na molitvu, radosna i otvorena srca? Zar nije lijepo biti povezani duhom Božjim i u radosti i u žalosti, znajući  da  nismo sami, ostavljeni  već sabrani u ljubavi oko zajedničkog Oca i Majke! A  kad nas vidi naš nebeski Otac, svoju  mnogobrojnu djecu, složnu i ustrajnu u molitvi i pjesmi, zar će moći, ne čuti vapaje naših srdaca i ne uslišati nas!?

Znajte, dobar Otac nebeski, obilato dijeli potrebne milosti svojoj ljubljenoj djeci – otvorena, iskrena, ponizna i radosna i čista srca i onima koji ga ljube!!

Marija Samaržija

voditeljica MZ sv. Josipa  Župe Duha Svetoga

POSVETNA  MOLITVA SVETOM  JOSIPU 

Sveti Josipe, ti brižni i sretni hranitelju najsvetijeg Djeteta, kojemu si bio djevičanski i zakonski otac – budi i meni duhovni otac. Rado ti se ponovno posvećujem i stavljam pod tvoju zaštitu. Od sada te smatram svojim ocem i zaštitnikom, a ti mene smatraj svojim djetetom i daj da osjetim djelovanje tvoje moći i ljubavi. Zato mi izmoli milost obraćenja i ustrajnosti u dobru. Daj da budem dionik tvojih kreposti. Sačuvaj u meni iskrenu i trajnu vezu s Bogom, duševni mir, duboku poniznost srca, savršeno slaganje s voljom Božjom. Izmoli mi strpljivost u poteškoćama, čvrsto povjerenje u Providnost Božju, a iznad svega goruću ljubav prema presvetim osobama Isusa i Marije, neokaljene njegove Majke. O mili, blagi, strpljivi, ponizni i sveti Josipe,uzmi nas sve za svoju djecu i budi nam uvijek dobar i vjeran otac. Amen

Sveti Josipe, moli za sve nas!

Tvoji štićenici –  Molitvena zajednica župe Duha Svetoga u Zagrebu, 2007.