Poštovani župljani i posjetitelji svetišta Sveta Mati Slobode, kao što možete primijetiti, započeli smo izradu novoga križnog puta. Nadamo se da će u narednih desetak dana križni put biti završen i tako još više obogatiti našu crkvu i dati novo značenje Kenotafu u kojemu su upisana imena naših poginulih branitelja. Zahvaljujemo svima koji ste do sada dali svoj prilog za izradu križnog puta, a pozivamo i vas ostale, koji ste u mogućnosti, da svojim darom pomognete dovršenje ovoga projekta.

Novi križni put, značajna umjetničko-liturgijska cjelina u crkvi SMS, bit će postavljen na zidu kenotafa, prema unutarnjoj lađi crkve, s obje strane oltara, tako da veliki uskrsni reljef u sredini bude središnja postaja. Time će taj prostor poprimiti liturgijsko-umjetničko značenje, usmjereno na središnji oltar, na kojem se prinosi svagdanja misna žrtva, i na reljef uskrsnuća, koji je priziv i konačno ostvarenje naše vjere.

Temeljna je poruka križnoga puta nasljedovanje Krista, ne samo u obavljanju pobožnosti nego u življenju Njegove poruke ljubavi, žrtve i predanja. Krist ide pred nama kroz muku i smrt i uvodi nas u uskrsnuće; ne samo u ono na kraju vremenâ nego i sada, ovdje, u uskrsnuće iz naših grijeha, po obraćenju, molitvi i pokori, do svjedočenja vjere u svakodnevnome životu.

Križni će put biti izrađen od materijala (kamen traventin, staklo, metal) koji ne narušava temeljnu podlogu, nego je još više oplemenjuje, a vjernike potiče na razmišljanje i meditaciju. Ti su elementi u skladnom suodnosu već prisutni u crkvi (svetohranište, škropionice, podkapele i crkve) u kombinaciji s oslikanim staklenim reljefima. Simbolički, figurativni prikazi izmjenjivat će se s tekstualno tipografskim cjelinama.

Dimenzije svake postaje su 80 x 50 cm. Postaje će biti postavljene na zid kenotafa donjim rubom u visini od 190 cm, ravnomjerno u nizu od zavjetne kapele do orgulja. Prva postaja počinje kod kapele, a osma kod orgulja, tako da križni put završava pred velikim reljefom iza oltara gdje je središnji motiv uskrsnuća i istodobno 15. postaja križnoga puta.

Sveukupna vrijednost radova iznosi 140.000 kuna, što znači 10.000 kn po postaji. Dio sredstava već je prikupljen, a ostatak se nadamo dobiti od vjernika dobrotvora. Stoga svima preporučujemo, da u skladu sa svojim mogućnostima, dadnu svoj dar na slavu Kristove muke i svjedočenje naše vjere.