Župljani, studenti, branitelji i svi ostali vjernici imali su i ove godine mogućnost duhovne pripreme, u prostorijama naše župne crkve, za dublji doživljaj Velikog tjedna, te tako i za sam vrhunac korizme, Uskrs.

Trodnevnica je započela uoči Cvjetnice u četvrtak, 26.ožujka, koju je taj dan predvodio pater Arek Krasicki, CSSp, studentski kapelan u Osijeku. Održana je kao duhovna obnova za studente, a tema susreta je bila: „Ne žalostite se: radost Gospodnja vaša je jakost“. Zbor mladih Davidias je animirao cjelokupni večernji program koji je započeo u 17 sati kratkim nagovorom, nastavio se misom i klanjanjem. Simpatični pater je stavio naglasak nagovora na čežnju za Isusom, i pitanje poziva. Rekao je da svaki čovjek pozvan na svoj najveći životni poziv, a to je svjesno biti dijete Božje. Cilj svakog poziva je sjedinjenje s Isusom Kristom, Spasiteljem, bez obzira na što taj poziv predstavlja. Poziv, bio redovnički, bračni, laički, je samo sredstvo do cilja, a to je vječni život, vječna radost, vječno sjedinjenje s Bogom. Pitanje je koliko mi čeznemo za Isusom u svakodnevnici svog života, koliko mu doista predajemo vlastiti život i probleme, koliko se u vlastitoj boli trudimo sjediniti s Kristovom mukom, te koliko na taj način nailazimo na Isusovo suosjećanje i ljubav koja topi naša srca, i čisti naše grijehe?! Pater Arek je svojim govorom nadahnutim Duhom Svetim ukazao i na mnoge prispodobe iz Biblije kako bi svatko mogao pronaći nadahnuće i motivaciju za preispitivanje vlastitog srca i motiva svog života. To bogatstvo biblijskih slika su uz Svetu Misu, te klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu otvorili mnoga pitanja u dušama svih prisutnih, utisnuli Riječ Božju u srca onih koji su dopustili da im Duh Sveti progovori, i nadasve, ponovo oživjeli radost u pogledu na muku Gospodnju.  Bitno je znati da iza krvavog i raspetog Isusa dolazi Uskrsli, veličanstveni darovatelj i oživotvoritelj svake ljudske duše, Onaj kome trebamo dopustiti da nas njegova muka dotake i tako obnovi i posveti. Isusu se trebamo otkriti baš takvi kakvi jesmo, nečisti, slabi, bez maski, kako bi On mogao, po snazi svoje krvi, promijeniti i ojačati nas iznutra. Upravo nas je na to posebno pozvao pater Arek prvog dana priprema.

U petak i subotu duhovnu obnovu predvodio je pater Ivan Mandurić. Uz prepunu crkvu mladih, u duhu Ivanovog evanđelja (Iv11, 45-56), u homiliji poticao je u svima prisutnima nesebično davanje za drugoga. Kao što je Krist rođen od Boga, rođeni smo za druge i trebamo imati hrabrost za drugoga i umrijeti, istaknuo je. Spomenuo se mladih volontera koji su svoje ljeto dali za nesretne stanovnike Gunje i tako umrli sebi, a živjeli za potrebite. Samo tako moguće je imati život u punini, radost i smisao života. U subotu nakon programa za branitelje i sv. mise don Tihomir Šutalo predvodio je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Pred Presvetim, razmatrane su riječi Markovog evanđelja (Mk 14, 36) u kojem Isus govori: “Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!” Uz poruku da na nebu imamo Oca, koji nam bezuvjetno prašta, koji nas ljubi neizmjerno, toliko da nam daje svoga Sina, otkupljenje, daje nam put koji trebamo nasljedovati da i mi dostignemo Nebo i život u punini. Misu i klanjanje animirala je molitvena zajednica Božja pobjeda.