Gospodin je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv. Umornome snagu daje, jača nemoćnoga. Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al’ onima što se u Gospodina uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.“ (Iz 40,25-31)

U našoj Crkvi Svete Mati Slobode, u srijedu se održala sveta misa zadušnica za 15. godišnjicu smrti našeg prvog predsjednika Republike Hrvatske, doktora Franju Tuđmana. Misu je predvodio Sisački biskup Vlado Košić.

Brojni vjernici su sudjelovali na svetoj misi želeći odati počast našoj nezamjenjivoj ličnosti koja je zaslužna za početak hrvatske Neovisnosti i hrvatske Slobode, našem prvom predsjedniku. Crkva je bila dupkom puna.

U početku propovijedi biskup Košić je molio Gospodina da nagradi čitav život Tuđmana za sve dobro što je učinio, na čitam vidovima života u kojima je djelovao, kao otac, muž, predsjednik, borac i sluga. Ukazao je na simboliku imena crkve Svete Mati Slobode, kako nije slučajno da se upravo tu slavi spomen-misa, jer nam je po Mariji poslan Spasitelj, koji nam je donio pravu nutarnju slobodu, a mi smo kao narod izborili smo svoju slobodu upravo pod vodstvom Franje Tuđmana. Potom je zaorio glasnim riječima, upravo poput proroka Izaije, ističući važnost čovjeka koji je cijelog sebe dao za Hrvatsku domovinu. Povezujući jučerašnje prvo čitanje ukazao je na moć Gospodina kojom se brine za svoje vjerne i ponizne sluge koji mu se obraćaju, dajući im sve potrebno da se bore za istinu. Upravo se Svemogući, naš vjerni Otac proslavio kroz svoje vjerno dijete, doktora Franju Tuđmana, i tako intervenirao za Slobodu hrvatskog naroda, za Hrvatsku domovinu.

Istaknuo je također i duboko prijateljstvo u kojem je rasla međusobna želja za slobodom hrvatskog naroda između Franje Tuđmana, kao političkog vođe hrvatskog naroda i Franje Kuharića, kao duhovnog vođe vjernika hrvatskog naroda.

Ponavljajući riječi pokojnog F. Kuharića ukazao je na tri čuda koja su zadesila Hrvatsku (1. obrana unatoč nedostatku sredstava; 2.Hrvatska – samostalna država;  3.priznanje Hrvatske od strane onih država koje nas nisu željele). Bog je jedini autor tih djela, jer su bila nemoguća za ostvariti. Bog bira neke pojedince i događaje, usmjeri njihove sile i okolna zbivanja, tako da se ostvari ono što je On i naumio, a činilo se nemoguće. Tako je bez sumnje i Franjo Tuđman bio izabranik Božji, Božje oruđe po kojem je Bog nama Hrvatima darovao slobodu, samostalnu državu i konačno ispunjenje vjekovnog sna, da živimo u samostalnoj domovini, kao svoji na svome, bez tuđih gospodara. To se zbilo uz pomoć tolikih branitelja i hrabrih ljudi koji su svoj život i zdravlje spremno stavili na raspolaganje za to čudesno djelo, uz pomoć obitelji, žena i djece koji su ustrajno molili, te je tako, čitav narod zajedno s predsjednikom, ujedinjen u jedno, mogao ići prema iskrenoj želji srca u pobjedu slobodne Hrvatske.

Biskup Košić je odao počast ne samo doktoru Franji Tuđmanu kao sluzi Božjem, nego i primjeru u nasljedovanju Krista, borbi za slobodu, veličini djelovanja u jedinstvu zajednice prema visokim ciljevima, i raspetom služenju u ljubavi dajući se bespogovorno za ispunjenje Božjeg plana. Tu se prikazuje veličina života u kojoj je svatko od nas pozvan živjeti.

Svečana misa je nastavljena u duhu molitve vjernika koja je kao i uvijek duboko poticala vjernike i vapila Bogu da nam pomogne u ovoj borbi prema vječnoj slobodi. Nakon sv. mise u prepunoj dvorani Sveta Mati Slobode održano je predstavljanje knjiga „Obrana i pad Vukovara“  i „Vukovar- vodič po memorijalnim mjestima“ (Davor Marijan i  Stjepan Bekavac).

 Pokoj vječni daruj mu Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila njemu, počivao u miru Božjem. Amen.