U nedjelju, 9. studenog u crkvi Svete Mati Slobode na Dan svetišta, središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. dr. Ratko Perić, mostarski biskup. Uvodnu riječ i pozdrav biskupu uputio je župnik don Ante Vasilj. Govorio je o nastanku samog svetišta u kojemu su uklesana imena svih poginulih hrvatskih branitelja s ciljem da održe plamen ljubavi. „Ona je njima na dar i ovdje je kao proroštvo naše trajne slobode te kako bi očuvala svijest za zahvalnost na ostvarenju Hrvatske domovine“ istaknuo je. Svoju propovijed, preuzvišeni mons. dr. Ratko Perić započeo je odavši priznanje poginulim braniteljima, utisnutim u samo svetište,  stavljajući ih pod svijetlo žive riječi:“ Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv,15,13). Posebno se posvetio definiciji i smislu  slobode za koju kaže da je najveći dar čovjeku od Boga, no kako to duševno stanje ima puninu samo ako za sobom nosi odgovornost za druge te ako je u svom djelovanju vođen razumom koji je uvijek oprečan grijehu. Razum nas vodi u istinu, a dobro je moguće ostvariti samo poznavajući i svjesno, slobodno izabirući istinu. Napominje da je ta istina sam Isus Krist, pozivajući se na Sveto Pismo, gdje sv. Pavao u poslanici Galaćanima piše: „Za slobodu nas Krist oslobodi. Budite dakle postojani i ne dajte se ponovno u jaram ropstva!“ (Gal, 5,1).

Budući da je Isus Krist osloboditelj, s razlogom častimo Njegovu Svetu Mati Slobode, kako ju se naziva u litanijama Majke Božje Gospe Trsatske, odakle je samo ime svetišta i preuzeto. Branitelji su bili oni koji su branili i čuvali tu istinu, nosili krunicu oko vrata i molili ju, istaknuo je preuzvišeni.

Posebno svečanim i ponosnim tonom završio je propovijed stihovima Kranjčevićevog Mojsija:

“… Izvedi narod moj; o Gospode,
Izvedi ga iz ropstva zlopatna
I skini mu sa vjeđa pospanih
Još onu mrenu tvrdu, zlokobnu,
Što zastire sad oči njegove!“

Uz nadu da će Hrvatski narod uvijek ići hrabro prema naprijed ne srljajući natrag „kao guske u maglu“ u ropstvo iz kojega se uz toliku žrtvu i Božju providnost pobjeglo. Ozračje domoljublja, ponosa i zahvalnosti Svetoj Mati kroz cijelu misu pronijelo se pjesmom Mješovitog pjevačkog zbora župe Duha Svetoga i crkve Sv. Mati Slobode i naših gostiju iz Rijeke, Mješovitog zbora Svetišta Majke Božje Trsatske.

Na kraju misnog slavlja, biskupu se zahvalio Ante Ledić, inicijator i predsjednik Djelatnog odbora za izgradnju crkve Svete Mati Slobode. Istaknuo je koliko mnogo jaka vjera jednog čovjeka može postići, prisjećao je sve prisutne kako je samo Božja ruka mogla izgraditi jedan ovakav spomen slobodi Hrvatske, u vrijeme kad je ona bila najviše napadnuta, prisjećajući se pri tome i pokojnog don Petra Šimića i njegovu snagu koja je proizlazila iz vjere.

K.L.

PROPOVIJED

GALERIJA SLIKA