„Da mihi animas, caetera tolle“ – „Daj mi duše, drugo uzmi“

Bilo je to ovogodišnje geslo nacionalnog susreta salezijanske mladeži, održanog u Rijeci, u župi Marije Pomoćnice, 11. i 12. listopada. Sudjelovale su brojne salezijanske župe diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ukupan broj sudionika iznosio je oko 380, te je time postao najbrojniji dosadašnji susret.

Dolaskom zajednica iz Zagreba, Zadra, Splita, Dubrovnika, Belog Manastira, ostalih dijelova Lijepe naše i Žepča, u popodnevnim satima prvoga dana, susret je otvoren uz tople riječi pozdrava i dobrodošlice predstavnika i povjerenika susreta, don Dragutina Detića i don Ivana Šibalića. Naglasak je stavljen na samo geslo susreta, o važnosti razmišljanja o spasu svoje duše, da svi budu dostojni Isusovi učenici i kao takvi živi primjer drugima. Također se uputilo mlade da se kroz zajedništvo i molitvene trenutke pripreme za susret s Gospodinom na nedjeljnoj Euharistiji, kao vrhuncu događaja. S ponosom je spomenuto i da svake godine mladi salezijanski animatori i volonteri sve više ulažu u organizaciju susreta na nacionalnoj razini te se tako donosi obilat plod u širenju salezijanske duhovnosti, posebno među mladima. Ovogodišnja Riječka ekipa je pokazala izniman trud i visoko je podigla ljestvicu u održavanju susreta. S.Valentina Baričević je pročitala poticajno pismo provincijalke Družbe kćeri Marije Pomoćnice, s.Damjane Tramte, a Antonija Ledenko, nacionalna predstavnica salezijanske mladeži, službeno je otvorila susret, zahvaljujući dragom Bogu, prije svega na predivnom vremenu i svemu onome skrivenome što će On tek učiniti u srcima svih sudionika.

Nastavak dana popraćen je uz veseli animirani ples, gdje su riječki animatori zaplesali ekipu. Isto tako zahvaljujući splitskim animatorima osmišljena je sportska igra koja je stručno zaigrala sudonike. Simpatična i domišljata zagrebačka glumačka ekipa s Jaruna je „oživjela“ neke važne duhovne osobe salezijanske prošlosti. Mogli ste saznati sve što vas zanima o životu nekog salezijanskog sveca razgovarajući s njim „licem u lice“. Dvorište je postalo poput pravog „vječnog“ Oratorija. Zahvaljujući tom trudu mladih nada procvjetalo je zajedništvo. Toliko mnogo života, a imate osjećaj da se sve ujedinilo u jednu salezijansku dušu! Glasan smijeh, veselje i radost u srcima mladih još su i više uprisutnili živog Gospodina, a i sam duh don Bosca.

Mladi su imali i priliku za razmjenjivanje duhovnih razmišljanja, igranja društvenih igara i boljem upoznavanju sebe i drugih kroz radionice u manjim grupama. Uz evanđelje se raspravljalo  i o pokojem događaju iz života nekog salezijanskog sveca. Kroz radionice se je provlačila tema salezijanske duhovnosti u želji da se mlade potakne da razmatraju o važnosti življenja takve zdrave duhovnosti za osobno posvećenje i rast, baš kako je to don Bosco činio.

Prije večere, mladima je bilo predstavljen kratki film 200 obljetnice Don Boscova rođendana. Riječki animatori su poveli slavljenje Gospodina kroz ugodan duhovni koncert. Šećer na kraju dana je bilo klanjanje pred Presvetim i riječ za laku noć, a prije toga je dana mogućnost za ispovijed gdje je desetak svećenika ispovijedalo uz pjesmu i diskretni ispit savjesti, koje su animirali mladi s Knežije.

Drugi dan započeo je jutarnjom molitvom koju su predvodili mladi iz Nove Mokošice, nastavljene su bile i radionice, potom su mladi prije svečane mise posebno zahvalili Majci Mariji krunicom. Svečano misno slavlje koje su animirali mladi iz Žepča, predvodio je Don Pejo Orkić, uz koncelebraciju petnaestak svećenika salezijanaca. I na samom kraju vrhunac! Primanje euharistije, koju su mladi s radošću očekivali. Uskrsli Isus nije ostao samo u njima, već se s ljubavlju raspršio na različite dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dijeleći sebe po dušama svih tih mladih salezijanskih duša, koje su se na ovom susretu odlučile pobrinuti za svoj spas i tako živog Krista nositi svojim bližnjima u domovima diljem zemlje.

Na kraju misnog slavlja, dragi Riječani su predali križ s Uskrslim Isusom, koji predstavlja simbol nacionalnog susreta salezijanske mladeži, novom domaćinu idućeg susreta. Stoga, s radošću se vidimo za godinu dana na idućem nacionalnom susretu salezijanske mladeži u Splitu! Do tada se ustrajno borite za svoju dušu, utjećeći se dragom Gospodinu uz pratnju Don Bosca i bogate jednostavne salezijanske duhovnosti!

M.B.

GALERIJA SLIKA