Blažena Marija Troncatti rođena je 16. veljače 1883. u mjestu Corteno Golgi (Brescia, Italija), u vjerničkoj poljodjeljskoj obitelji. Rasla je uz solidan kršćanski odgoj u koji je ponešto salezijanske duhovnosti dolazilo po glasilu don Boscove obitelji „Salezijanskom vjesniku“ Vjerojatno je i ovo štivo pridonijelo njezinu oduševljenju za redovnički poziv i odluci da pođe u zajednicu sestara Kćeri Marije Pomoćnice u Nizzi Monferratto, gdje je 1908. položila prve zavjete. U vrijeme Prvog svjetskog rata u Varrazzeu se školovala za medicinsku sestru radeći u Crvenom križu mjesne vojne bolnice.

U jednom nevremenu i poplavi  našla se u smrtnoj opasnosti, zazvala je u pomoć Mariju Pomoćnicu i zavjetovala se da će, ako joj Marija spasi život, darovati ga misijama. Marija je uslišala njezinu molitvu, a sedam godina kasnije vrhovna poglavarica sestara KMP Katarina Daghero uputila ju je u Ekvador. Na obale Guayaqula iskrcala se 1925. i nastanila u mjestu Chunchi gdje je radila kao medicinska sestra i farmaceutkinja. U pratnji salezijanskog biskupa mons. Comina, sestra Marija i druge dvije sestre, uputile su se u amazonsku prašumu. Njihovo polje radu bila je zemlja indijanskog naroda Shuar na jugoistoku Ekvadora. Došavši u pokrajinu Mendez sestra Marija je zadobila poštovanje plemena Shuar operirajući perorezom ranjenu kćerku mjesnog  poglavice. Smjestiše se u Macasi, malom zaseoku doseljenika okruženom nastambama plemena Shuar na obližnjem brežuljku.

Po uzoru na don Bosca, oca i učitelja mladih, i s. Marija je postala majkom svima koje je tijekom 44 godine predanog rada susretala. Svi su je zvali „madrescita“ (majčica). Zdušno se dala na težak posao evangelizacije okružena opasnostima svake vrste. Bila je medicinska sestra, kirurg, ortoped, zubarica i anesteziolog, ali najviše je bila vjeroučiteljica puna zadivljujuće vjere, strpljivosti i salezijanske ljubaznosti. Njezin rad na promociji žene u narodu Shuar urodio je izvrsnim plodom u stotinama novih kršćanskih obitelji u kojima su djevojke odgajane za slobodan izbor supružnika. Svoju je aktivnost razvila ponajviše na području zdravstvenog odgoja u bolnici „Pio XII.“ u mjestu Sucúai u brojnim dispanzerima. Bila je majka misija u apostolskom vikarijatu pokrajine Méndez.

Kada je 25. kolovoza 1969. zrakoplovom putovala u gradić Sucúana duhovne vježbe, dogodila se prometna nesreća. Zrakoplov se, ubrzo nakon polijetanja, srušio. Radio Federacije Shuar prenio je žalosnu vijest da je sestra Marija Troncatti smrtno stradala. Njezini se  posmrtni ostaci čuvaju u Macasu.

24. studenoga 2012. proglašena je blaženom.