U uru kada se subotnji ručak već slegnuo, Don Boscovi instruktori našli su se na svom drugom ovogodišnjem sastanku čiji je cilj bio upoznavanje s instruktorskim „pravilima“. Susret je započeo molitvom koju je predvodio bogoslov Mario Bobić, nakon čega je slijedilo kratko izlaganje o značenju riječi „oratorij“, koja se tako često spominje u salezijanskom miljeu. Iako instruktorima nije išla baš igra asocijacije, na kraju su uz Marijevu pomoć sretno došli do rješenja: oratorij klija u svakom od nas; u radu s djecom instruktor je župa koja evangelizira, dom koji prihvaća, škola koja priprema za život te dvorište na kojem se susreće s prijateljima. Svoje je izlaganje Mario završio kratkom, ali prodornom Don Boscovom mišlju, koja je zaječala u svima: „Oratorij, to si ti!“

Nakon iznenađenja i predaje poklona salezijanskom Supermanu, slijedio je kratki pregled minulih događaja. Budući da su dojmovi s proslave 100. godišnjice dolaska salezijanaca u Hrvatsku još bili svježi, voditeljica instruktora Lana Ivanjek otkrila nam je dragocjene tajne začine iz recepta za sreću vrhovnog poglavara don Pascuala Chaveza, ali ššššš, o tome ne smijemo javno.

Za vrijeme kratkog predaha, odnosno igre koju su osmislili kreativci iz Tima za animaciju, instruktori su se opustili, ali i bolje upoznali. Saznali su tako da većina od njih preferira rojalno plavu boju, dok odmah iza nje slijedi Hajdukova bila boja.

Središnji dio formacije bio je upoznavanje novih instruktora s „pravilima“, odnosno savjetima i preporukama starijih instruktora. Tako je bilo riječi o redovitosti, odgovornosti, međusobnom poštivanju, budnosti, strpljenju, dosljednosti, angažiranosti te prožimanju rada s djecom molitvom i Don Boscovim preventivnim sustavom. Svako pravilo objašnjeno je kratkim skečom u kojem su glumili netom otkriveni instruktorski talenti i koji su jednostavno oduševili i ostavili bez daha svekoliko instruktorsko pučanstvo (uvjerite se u to sami u priloženoj galeriji slika i videa). Naučenu teoriju i stečeno iskustvo trebalo je međusobno razmijeniti zbog čega su se instruktori podijelili u četiri grupe, a zadatak svake bio je evaluirati rad prva tri tjedna te dati svoj prijedlog pravila za djecu.

Na kraju formacije najavljena je ovogodišnja kestenijada koju salezijanci redovito organiziraju, a u kojoj instruktori i redovito sudjeluju. Susret je završen zakuskom i zajedničkom euharistijom.

Sljedeća formacija instruktora bit će u petak 8. 11. u 20 sati kada će predavanje održati salezijanac iz Splita, don Mihovil Kurkut te ovim putem želimo pozvati sve instruktore da se odazovu u što većem broju na ovo za njih važno predavanje.