Danas, u nedjelju 13. 5. 2012. slavimo sv. Mariju Dominiku Mazzarello. Pripremljenu krunica počinje u 18.30h, a u 19h je svečana sv. misa koju predvodi župnik, don Ante Vasilj, SDB.

Nakon sv. mise – zajedničko druženje u dvorištu (atriju) ili velikoj dvorani Svetišta

„Veselje je znak srca koje snažno ljubi Gospodina!“

Sveta Marija Dominika Mazzarello (1837. – 13. 5. 1881.) suutemeljiteljica je Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice.

Main je, kako su je odmilja zvali, bila prvo od 13 djece Josipa i Magdalene. U 16. godini postala je aktivna članica laičkog udruženja Kćeri Bezgrješne u sklopu kojeg je pomagala ženama i obiteljima u selu. Preživjevši tifus dugo se oporavljala izgubivši snagu za rad u poljima te je odlučila svoje vrijeme posvetiti brizi za siromašne djevojčice. Izučivši krojački zanat, otvorila je radionicu u kojoj ih je učila, ne samo šivati, već i životu u kršćanskim krjepostima.

Godine 1864. prvi put susrela se s don Boscom koji je u njoj i kolegicama prepoznao jezgru buduće redovničke družbe. Zaređena je 1872. kao prva sestra nove Družbe i njezina poglavarica. Prvih godina živjela je u rodnom Morneseu gdje je izgrađen zavod za školovanje siromašnih djevojčica.

Udarila je temelje ženskom izrazu salezijanske duhovnosti i osnovala zajednice u Europi i Americi ostavivši za sobom 166 sestara i 28 zajednica. Pio XI. proglasio ju je blaženom 1938, a Pio XII. kanonizirao 1951.

U svijetu ih je danas oko 14 400 u 1465 kuća. U Hrvatskoj se nalaze u Čabru, Rijeci i Zagrebu. U slovensko-hrvatskoj provinciji kojoj pripadaju, ukupno ih je 10, s 1 kandidatkinjom i 2 sestre izvan RH. U našoj župi u Otavičkoj 12 (kod crkve Duha Svetoga) nalazi se njihov samostan u kojem žive tri sestre KMP.