Međunarodne igre salezijanske mladeži ove su se godine održale u Poljskoj, u gradu Krakowu. Više od tisuću sudionika okupljenih u stotinjak športskih ekipa natjecalo se u 10 disciplina podijeljenih u dvije dobne kategorije.

Iz salezijanskih župa iz Zagreba sudjelovalo je nekoliko sekcija: košarkaši, odbojkašice (2 momčadi) i malonogometaši s Knežije i malonogometaši do 16 god iz naše župe. Pod vodstvom animatora Vinka Mirkovića – Vinkeca, Vedrana Kosaleca – Kokija i Josipa Ivkovića – Brade osvojili su 5 mjesto. Uz vodstvo na putu, provincijal don Ivan Marijanović i bogoslov s Knežije Ivan Lukač, pružali i duhovnu potporu tijekom napornih natjecateljskih dana.

Posebnu zahvalu upućujemo našim župljanima koji su svojim donacijama sufinancirali troškove puta i tako omogućili sudjelovanje mladih naše župe na ovom tradicionalnom salezijanskom natjecanju!

Pozivamo vas da posjetite web stranice organizatora i pogledate foto galerije jer zbilja je bilo prekrasno…

SALEZIJANSKA POSEBNOST – IGRE SALEZIJANSKE MLADEŽI

Međunarodne igre salezijanske mladeži (PGS – Polisportivi giovanile salesiane) osnovane su pod okriljem salezijanaca 1967. u Italiji kao prirodna potreba za nastavkom aktivnosti salezijanskoga oratorija koji i sam potiče na igru. Odabir igara jedna je od neizostavnih elemenata don Boscova odgojnoga djelovanja čiji je konačni cilj odgojiti mlade da budu „dobri kršćani i pošteni građani“.

Igre su edukativnoga, kulturnoga i društvenoga karaktera te im je svrha razvitak športskih navika, izgradnja osoba i prepoznavanje njezinih vrijednosti. Inspirirane kršćanskom vizijom i don Boscovim preventivnim sustavom, one potiču volontarijat, formiranje sudionika, ali i trenera i voditelja. Ovo je zasigurno malo drugačiji način bavljenja športom, nego što se medijski nameće, ali je takav prepoznat kod mnogih, posebice u domicilnoj zemlji.

Sljedeće godine (svibanj 2013.) imat ćemo čast da se 23. Međunarodne igre salezijanske mladeži po drugi put održe u Zagrebu.