Devetnaesta u nizu tribina “Jedinstvo u različitosti” o temi “Volonterstvo u Crkvi” održana je u četvrtak 15. ožujka u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Uvodničar u temu dr. Gordan Črpić istaknuo je kako volonterstvo nije nipošto novi oblik crkvenog služenja već upravo najstariji način crkvenog djelovanja, a zasigurno najstariji način laičkog uključenja u život Crkve.

Govoreći o razvoju volonterstva, istaknuo je kako se ono ne razvija spontano, već kao rezultat sustavnoga rada.

Tu su važni odgoj, obrazovanje potencijalnih volontera, potom stvaranje prihvatljive klime za samo volonterstvo te postojanje profesionalaca koji servisiraju volontere. U tom kontekstu istaknuo je ulogu kršćanskih zajednica za volontarijat gdje do izražaja dolazi veće poštovanje dostojanstva osobe volontera i samog volontarijata, definiranje općeg dobra društva, razvoj “duge” solidarnosti koja je kadra otkloniti i uzroke, ne samo aktualno anulirati posljedice, potom supsidijarnost, opcija za siromašne, formacija volontera – formacija formatora, kao i uloga redovnika i redovnica i svećenika.

PRILOG U EMISIJI MIR I DOBRO 18.3.

Govoreći o mogućnostima realizacije volontarijata, dr. Črpić istaknuo je nekoliko oblika poput individualnog tj. spontane pomoći potrebitome, organizirano djelovanje, kao i obiteljski volontarijat. No, upozorio je kako je u svemu tome potreban odgoj i obrazovanje za volontarijat.

O konkretnim oblicima volonterskog djelovanja poglavito usmjerenog prema djeci i mladima, govorili su predstavnici Udruženja salezijanaca suradnika, Salezijanske mladeži, dok je predstavnik udruge “Kap dobrote” govorio o volonterstvu na socijalnom planu.

Izvor: IKA