Ovaj utorak se u dvorani Alojzije Stepinac u Svetištu održala tribina za mlade pod nazivom „Salezijanska duhovnost – bitka na moru“. Tribinu su pripremili Salezijanci suradnici iz naše župe, a vodili su je Martina Bačić i Josip Mamić, suradnici iz naše župe.

Tribina je održana prvenstveno zbog mladih koji su aktivni u našoj župi, kako bi se kod mladih ojačala svijest o Salezijanskoj pripadnosti i približila im se srž Salezijanske duhovnosti.

Salezijanska duhovnost je na tribini objašnjena kroz san koji je don Bosco usnuo o bitci na moru. Sama duhovnost se sastoji od četiri stupa.

1. STUP

Prvi stup salezijanske duhovnosti je Euharistija, tj.pobožnost prema Isusu u Presvetoj Euharistiji. Don Bosco je često govorio kako su česta ispovijed, česta pričest stupovi duhovnog rasta prema sjedinjenju s Kristom. Kratke molitve pred Presvetim i pobožnost klanjanja razvijaju osobni odnos s Isusom Kristom.

2. STUP

Drugi stup je Pobožnost prema Mariji Pomoćnici kršćana koju je don Bosco shvaćao za moćnu pomoćnicu koja brani Crkvu i papu od svih opasnosti. Zato je u Salezijanskoj tradiciji molitva krunice koja nije samo element marijanske pobožnosti već prije svega kontemplacija o Isusu u misterijima njegova spasiteljskog utjelovljenja kroz otajstva koja molimo u krunici.

3. STUP

Treći stup je odanost Crkvi, njenim pastirima i posebno Svetom Ocu koji proizlazi iz dubljeg shvaćanja otajstva Crkve koju je ustanovio sam Krist i kojoj je On jamac. Živjeti zajedništvo u Crkvi i raditi za Nju znači shvaćati Božju namjeru da kao narod Božji (Crkva) zajedno spašavamo.

4. STUP

Četvrti stup nije uočljiv odmah iz don Boscova sna, ali to je radost koja je specifična za Salezijansku duhovnost. Ta radost nije ona izvanjska koja je prouzročena jer nas drugi zabavljaju i jer je sve lijepo, već duboka koju čovjek nosi u sebi jer izlazi iz čovjekove savjesti, kada je u pomirbi s Bogom – tu se prava radost rađa. Kada čovjek zna da se nema čega bojati, kada zna da što god da se dogodi da ide pred lice Božje – radostan je jer zna gdje ide i za što je stvoren.

Salezijanska svetost se temelji na kršćanskoj nadi u vječnu radost u raju i ta radost je stil života jer to što čovjek nosi u sebi treba nositi prema vani.

Sve to nisu stvari koje se samo nauče već jako praktične stvari.

  • kada se govori o Euharistiji, misli se na često prisustvovanje Sv. Misi i pričesti,
  • kada se govori o važnosti Gospe, misli se na pobožnosti putem krunice i ostalih marijanskih pobožnosti,
  • kada se govori o papi i povjerenju prema Crkvi, misli se na to da običan čovjek laik govori pozitivno o Crkvi i brani papu, da gradi zajedništvo i doprinosi jedinstvu i vjernosti Crkvi.

Na tribini je prisustvovalo 30-ak mladih iz župe uz prisustvo naših svećenika Salezijanaca, župnika don Ante Vasilja i don Stjepana Tribuljaka, koji su nakon tribine ostali na druženju i zajedničkoj molitvi krunice.