KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
za mlade

"Po pregorkoj muci Isusovoj, smiluj se nama i cijelome svijetu"

U ponedjeljak i utorak 18. i 19. travnja održana je duhovna obnova za mlade koju je predvodio fra Ante Vučković, franjevac i profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Fra Ante je mnoštvu okupljenih poručio "Jedino onaj čovjek koji spozna svoje grijehe može spoznati Boga!"

Lukino evanđelje bila je tema kojom je fra Ante započeo ovu korizmenu duhovnu obnovu. Na početku nagovora fra Ante je upozorio mlade da jedino kad spoznaju Boga mogu spoznati sebe, a Boga će spoznati samo oni koji kreću od sebe i vide svoje grijehe.

Fra Ante to je prikazao situacijom na Golgoti. Na Golgoti su tri križa, mnoštvo uloga i ljudi. Narod, svećenički glavari, vojnici i jedan od razapetih (zbor podrugljivaca) izruguju se Isusu zato što ne žele da se vide njihove slabosti. Svećenički glavari zavide Isusu jer ga je narod ranije slušao, a Pilat je pod utjecajem naroda.

Jedino drugi razbojnik otvara oči i vidi samoga sebe. Svoju patnju vidi kao posljedicu svoga grijeha. Time se pokazalo da ne pate samo nevini već i griješni i zli ljudi. Na njemu otkrivamo kako spasenja od posljedica vlastitoga zla nema bez otvaranja očiju, priznanja, kajanja i molitve, rekao je fra Ante.

Prvi dan ove korizmene duhovne obnove koju je animirala molitvena zajednica Božja pobjeda završio je velikom ispovijedi.

NAGOVOR 1. DAN:

Drugog dana duhovne obnove fra Vučković priredio je razmatranje na temelju Lukinog teksta "Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!" (Lk 23, 34).

Kratka rečenica. Ni prije ni nakon nje ništa se nije promijenilo. Poruge se nastavljaju. Nitko se ne mijenja. Nitko ne reagira na nju. Pa ipak, ona je najvažnija škola praštanja koja uopće postoji, kazao je fra Ante.

U ovoj je rečenici cijela jedna škola opraštanja. Dvije su lekcije vezane uz nju:

  1. to što se nalazi na samo jednom mjestu u Novom zavjetu i
  2. što se nakon nje ništa nije dogodilo.

Mjesto oproštenja je odnos s Ocem, a ne odnos s onima koji vrijeđaju. Vrijeme opraštanja je isti trenutak nanošenja uvreda.

Fra Vučković posjetio je da je oproštenje proces te da je pogrešno nametati kršćanima da, oni zato što su kršćani, moraju oprostiti. Ono što mi učimo na izvoru evanđelja je da se oprost rađa u u onoj osobi koja je povrijeđena iz njezinoga odnosa prema Bogu.

Dakle, ukoliko se želi pomoći žrtvi treba se izbjeći imperativ, tj. naredba da oprosti. Treba joj se, na neki način, pomoći da otkrije kako doći do Boga, do izvora dobrote, gdje će sama spoznati kako joj je potrebno oprostiti jer je to lijek za njezinu dušu.

NAGOVOR 2. DAN:

VIDEO:

Duhovna obnova završila je misnim slavljem i klanjanjem koje je predvodio fra Ante uz pratnju zbora mladih Davidias.

HOMILIJA FRA ANTE:

AUDIO SNIMKA KLANJANJA:

GALERIJA SLIKA:

- download svih slika (.rar) –

- AUDIO DOWNLOAD FOLDER -